Az élelmiszer csomagolás két fő alappillére:
– hogy környezetünkre se legyen ártalmas, és az emberek egészségére sem. Éppen ezért is fontos kiemelt figyelmet fordítani a csomagolásra.
Az élelmiszer csomagolás épp olyan mérvadó mint bármely más termék csomagolása. Az emberek köztudottan keresik a biztonságos, kevésbé feldolgozott termékeket és kifejezetten odafigyelnek arra, milyen ” köntösbe” bújtatják őket. Ezen csomagolóanyagok éppen ezért hosszas teszteléseken mennek keresztül.
Fontos tulajdonságok a csomagolást tekintve:
- Ma már alapvető elvárás, hogy a csomagolóanyagok minél tovább megőrizzék élelmiszereink frissességét, óvják azokat a gyors romlástól.
- Ne károsítsa az egészségünket, és az ételt sem!
- Legyen bizalomkeltő, a vásárló számára szimpatikus.
Az élelmiszer csomagolás legjobb kivitelezése iparágaktól függ. Minden egyes élelmiszernek más-más a javasolt csomagolási módszere.
Környezetbarát élelmiszer csomagolás:
Jelenleg szinte már mindenhol nagy sikernek örvend az egyre elérhetőbb környezetbarát alapanyagokból elkészített csomagolás az élelmiszereknek. Nem csak a gyártóknak könnyítjük meg a dolgát, hanem azoknak az éttermeknek, vendéglátó egységeknek ahol házhoz szállítás működik, vagy elvitelre van lehetőség.
Szerencsére egyre inkább terjed és új trend-ként jelenik meg a street food, ahol az összes tálalási opció újrahasznosítható csomagolóanyagokkal történik.
Fontos megjegyeznünk továbbá, hogy nem csak a papír alapanyagú csomagolás a környezetbarát. Gondosan válasszuk ki a HDPE, LDPE, PP alapanyagú csomagolóanyagokat, ezekkel biztosíthatjuk az újrahasznosíthatóságot!